Het uitgebreide verenigingsleven in Nederland drijft op vrijwilligers. Maar voor verenigingen en sportclubs wordt het steeds moeilijker om loyale vrijwilligers te vinden. Mensen hebben een druk sociaal leven naast hun werk of studie. Ze willen een gezellige club om te sporten en iets met elkaar te drinken, maar hebben geen tijd om dit zelf te creƫren. Ze zijn van deelnemer consument geworden.

Gevolg is dat het clubhuis niet altijd meer open is, dat gebouw en velden achterstallig onderhoud vertonen, dat niemand meer dat leuke jeugdtoernooi organiseert. Als clubhuismanager regel ik dat soort dingen. Ik ben de spin in het web op sociaal en facilitair gebied. Ik geef leiding aan ID-medewerkers en studenten, onderhoud contacten met gemeentelijke organisaties, zorg voor het onderhoud van het gebouw, de velden, de kleedkamers, ben expert in materiaalbeheer en organiseer toernooien en evenementen. Ook kan ik helpen bij het werven van nieuwe leden en van sponsors.

Een belangrijke taak is het professioneel opzetten en exploiteren van de bar. Een rendabele bar zorgt voor voldoende omzet. Die omzet kan worden ingezet voor andere speerpunten in het beleid van de club. Gevolgen: verdere professionalisering, meer aanbod, goed opgeleide trainers, en niet te vergeten dat gezellige clubhuis.